Jekyll ja uudet sivut

Taas on tullut aika kirjoittaa kotisivut uusiksi. Tekniikka kehittyy ja silleen. Lähdin taas tyhjästä suunnittelemaan kotisivuilleni asettelua ja miettimään sisällön esittämistä uusiksi. Edellisen sivun luomisen jälkeen olin ehtinyt muun muassa perustaa blogin ja valokuvien jakamista varten kuvafeedin. Vanhalla saitilla näihin oli vain linkki, mikä alkoi tuntua rajoittuneelta.

Uusi toteutus pohjautuu tyhjästä kirjoitettuun asetteluun ja Jekyll-sivumoottoriin, jos sitä semmoiseksi voi kutsua. Asettelun suunnittelussa mietin mitä ihmiset voivat haluta kotisivullani oikeasti löytää ja yritin korostaa sitä. Tyyliksi valitsin melko karun, mutta kuitenkin modernin ulkoasun.

Olen pariin kertaan jo katsellut Githubin tarjoamaa Github Pagesia. Github Pages on rakennettu Git-versionhallinan ympärille niin että kaikki mitä versionhallintaan lisää, näkyy periaatteessa suoraan käyttäjälle. Eli ihan tavallista HTML:ää ja CSS:ää voi käyttää. Kuitenkin Pages tukee myös sivupohjia ja erityisesti blogimallista käyttöä.

Käytännössä homma toimii siis niin että versionhallintaan (ei välttämättä git) lisätään HTML, Markdown tai Textile-muotoisia sivuja. Sivun alussa voi olla otsake, joka kertoo että sisältö tulee sijoittaa sivupohjaan. Jos otsaketta ei ole, oletetaan että sivu on raakaa HTML:ää.

Blogipostaukset toimivat niin, että _posts-hakemistoon tallennetaan kirjoitus ja tiedostonnimen avulla asetetaan kirjoituksen päivämäärä.

Jekyll-hakemistorakenne

Parasta tietysti on, että koska www-palvelimelle ei tarvita mitään dynaamista käsittelyä, sivujen tietoturvasta ei tarvitse erikseen huolehtia kun ohjelmia ei ole pakko päivittää. Siis toisin kuin esimerkiksi Wordpressin kanssa.

Toin uudelle sivustolle joitain tärkeimmiksi katsomiani kirjoituksia vanhasta blogista. Saatan tuoda vielä joitain lisää. Nähtäväksi jää miten aktiivisesti alan kirjoittamaan uuteen blogiin. Ainakin uusista sivuista tuli paljon paremmin mobiililaitteilla toimivat ja paljon hienomman näköiset kuin vanhoista.

Tavoitteena on integroida kuvafeedi samaan sivurakenteeseen, saa nähdä miten iso projekti siitä tulee. Kuvafeedistä varmaan myöhemmin vielä lisää.