Arkinen lihapata
Kopioin tännekin talteen yhteisestä blogistamme arkisen lihapadan reseptin. Resepti on jälkikäteen muistikuvien perusteella kirjoitettu. Toivottavasti tuli sinne päinkään sama mitä tänään tein.
Lihapata:
- 1 kg nautaa
- 1,5 kg possua
- vettä
- mustapippuria
- suolaa
- ruokalusikallinen worcesterkastiketta
- (loraus rommia)
Kermakastikkeeseen:
- 2 rkl voita
- 2 rkl? vehnäjauhoa
- 0,5 dl kermaa
Lihapadan valmistus:
- Lihat reilun kokoisiksi kuutioiksi/suikaleiksi, ruskistetaan pannulla. Possu ensin, niin irtoava rasva tulee hyötykäytettyä. Heitin lorauksen rommia lihoille pannulle. En usko että vaikuttaa makuun mutta hyvät tuoksut :)
- Vesi kattilaan tai pataan, kiehumaan.
- Kun lihat on paistettu, heitetään ne sekaan. Vettä suunnilleen sen verran että lihat melkein peittyvät mutteivät kokonaan. Worcestershire-kastike sekaan. Maun mukaan mustapippuria ja suolaa.
- Miedolla lämmöllä haudutellen 2-3 tuntia tai kunnes lihat alkavat hajota.
Kermakastikkeen valmistus:
- Kun lihapata on suunnilleen valmis, erottelin pinnalta sen verran lientä kuin sain helposti kauhalla. Minulle jäi ehkä 2–3 desiä.
- Pienessä kattilassa voi sulaksi, vehnäjauho sekaan ja sekaisin.
- Lihapadan nesteet sekaan varovasti sekoitellen.
- Kermaa päälle. Mustapippuria ja suolaa maun mukaan.
- Hetken aikaa miedolla lämmöllä keitellen ja sekoitellen.
Ensi kerralla voisi heittää pataan mukaan esim. porkkanoita mutta eipä sitä voi muistaa kaupassa käydessä suunnitella niin pitkälle :) Vastaavasti lihapataan laittaisin 200 grammaa pekonia jos olisin muistanut ostaa semmoistakin.
– Joonas