Oma Ruuvi-sääasema

Sain entisen työkaverin blogauksesta (Oma sääasema RuuviTagilla ja Grafanalla) ajatuksen rakentaa itsellenikin oma sääasema. Olin aiemminkin lueskellut Ruuvi projektista. Ville Alatalon innoittamana lähdin selvittämään mitä vaatisi saada oma sääasema. Ihan samoilla teknologioilla en sääasemaa toteuttanut, mutta perusajatus on sama. Dataa on nyt kertynyt joulukuun alusta.

RuuviTag ulkolämpötila

Alunperin Ruuvi lähti käyntiin RuuviTracker projektista Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa. Kyseisen tuotteen kaupallista versiota saadaan kuitenkin vielä odotella, mutta sen sijaan Ruuvia kehittävä Ruuvi Innovations Ltd. on tehnyt RuuviTag-nimisen sensorituotteen.

Helposti netistä löytyvät “viralliset” sovellukset sensoridatan vastaanottamiseen:

Oikeastaan vasta kun sain selvitettyä miten Ruuvi-tagit lähettävät dataa ja millaisella softalla niitä voi vastaanottaa, päätin ostaa tagit. Lounaskeskustelun jälkeen ajatus hcidumpiin pohjautuvan softan käyttämisestä alkoi hirvittää, se kun kuulostaa vastaavan lähinnä tcpdump + grep -tasoista hirvitystä. Kuitenkin kuulin että toinen entinen työkaverini Jukka Taimisto on kirjoittanut oman softansa, joka kuuntelee Bluetooth-viestejä ja erityisesti siinä on jo valmiina tuki Ruuvi-tagien vastaanottamiseen. Bluewalker on kirjoitettu Go-ohjelmointikielellä ja se ei käytä ollenkaan hcidumpia vaan avaa suoraan Linuxin HCI-liitynnän ja alkaa vastaanottamaan Bluetooth-viestejä.

bluewalker

Bluewalker ei kuitenkaan tarjoa suoraa ratkaisua mittausten saamiseen näkyville esimerkiksi Grafanaan, vaikkakin se osaa vain lähettää raa’at mittaukset omassa formaatissaan eteenpäin. Bluewalkeria ei varsinaisesti ole tarkoitettu tähän käyttötarkoitukseen. Koodi oli kuitenkin yksinkertaista ja olin jo aiemmin kokeillut metriikkadatan tuottamista Prometheuksella ja tiesin että lämpötilojen saaminen Prometheukseen olisi helppoa kunhan pystyn muokkaamaan koodia.

Prometheus

Prometheus sekä kerää datat että toimii tietokantana ja Grafana osaa piirtää kuvaajia sitä suoraan. Prometheuksen käyttäminen on varsin helppoa ja siinä ei ole ylimääräisiä vipuja viritettävänä vaan se lähtee suunnilleen oletusasetuksilla toimimaan.

Prometheus-kysely Grafanasta

Omalle ratkaisulleni edellytyksenä oli että saan lämpötilat näkymään kotipalvelimellani jo pyörivään Grafanaan. RuuviTagien lähettämä signaali kuitenkin toimii vain rajallisella alueella enkä halunnut sitoa vastaanottoa kotipalvelimeni sijaintiin, joten päätin eriyttää tagien vastaanottamisen Raspberry Pi -tietokoneelle.

Päädyin siis toteuttamaan oman sovellukseni ruuvi-prometheus, joka yksinkertaisesti lataa bluewalker Bluetooth- ja Ruuvi-toteutuksen ja tarjoaa datan Prometheukselle sopivassa muodossa. Näin minun ei tarvinut kirjoittaa kovin paljon koodia. Hieman työläämpi osuus oli tuotteistaa ruuvi-prometheus toimimaan Raspberry Pi:llä, ja erityisesti kun laitoin vielä vaatimukseksi että toteutuksen pitää olla vikasietoinen erityisesti vastaanottimen virtojen irrottelun osalta.

ruuvi-prometheus sovelluksen Prometheus-rajapinta

Tavallisin ratkaisu on käyttää Raspbian-käyttöjärjestelmää, joka on muokattu Debian-jakelu. Sen ongelmana on kuitenkin, että se on tavallinen Linux-jakelu ja se olettaa että Raspberry Pi:n SD-kortti toimii samalla tavalla kuin Linux olisi asennettu tavallisen tietokoneen kovalevylle. Tästä seuraa ongelmia, sillä jos virrat katoavat yhtäkkiä, SD-kortin tiedot saattavat korruptoitua ja korjaamiseksi kortti voi olla tarpeen kirjoittaa uudestaan.

Itse päädyin toteuttamaan Raspberry Pi:n softan Alpine Linux -jakelun päälle. Alpine on siitä erilainen että se lataa oletuksena kaiken muistiin käynnistyksessä. Sen kohde on olla minimalistinen ja yksinkertainen. Lopputuloksena SD-kortille jäikin vain 72 MB dataa käyttöjärjestelmän ja oman ruuvi-prometheus Prometheus-kollektorini kanssa. Raspberry Pi 3 B+ tietokoneella muistia jää vapaaksi n. 890 MB ja SD-kortille ei siis kirjoiteta mitään. Kortin voi itse asiassa periaatteessa vaikka irrottaa koneen käynnistyttyä, tosin helpompi pitää se paikallaan niin virtakatkon jälkeen kone käynnistyy automaattisesti.

Alpine Linux Raspberry Pi-tietokoneille

Raspberryssä on sisäänrakennettuna WiFi ja Bluetooth LE, joten mitään ylimääräistä rautaa ei tarvita Raspberry Pi 3B+ lisäksi. Halvemmalla saman sovelluksen voisi ajaa Raspberry Pi Zero W:lla, mutta sen saatavuus on huonompi.

Hankaluutena Alpinen kanssa oli tajuta miten “diskless” tila toimii ja se, että Alpinen mukana ei tule firmware-tiedostoja Broadcomin WiFi ja Bluetooth-piirisarjoille, joten ne joutuu erikseen hankkimaan ja laittamaan SD-kortille firmware-hakemistoon. Ilmeisesti Broadcom ei tarjoa niitä vapaalla lisenssillä, minkä vuoksi Linux-jakelut eivät niitä laita mukaan. Raspbianissa ne kuitenkin ovat mukana, eli siitä ne voi kopioida.

Minulla on kuusi RuuviTag sensoria kotona. Olen sijoittanut ne keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, pesuhuoneeseen, autotalliin, välikatolle ja ulos. Dataa minulla on nyt joulukuun ajalta, paitsi kun olen säätänyt softaa ja keräily on ollut hetkiä pois päältä.

Mielenkiintoisimmat havainnot ovat olleet pesuhuoneen ilmankosteuden muutokset saunomisen ja suihkussa käynnin yhteydessä. Yllättävän kiinnostava on ollut ilmanpaineen seuraaminen, ja erityisesti kun keksin vähentää piirtää paineen sijasta paine-eron ulkona olevaan sensoriin, jolloin saan ilmanvaihdon alipaineen. Tämä on auttanut ymmärtämään asunnon ilmanvaihdon toimintaa ja säätöjä. Lisäksi siinä missä aiemminkin minulla on ollut pöytämittarissa ilmankosteus, saman tiedon saaminen kuvaajana koko kuukaudelle useista mittapisteistä auttaa ymmärtämään mistä ilmankosteus johtuu ja mikä trendi on.

RuuviTag ilmankosteus

Kuvassa näkyy hyvin miten voimakkaasti saunominen näkyy pesuhuoneen ilmankosteudessa. Myöhemmin pyykkiä kuivatessa ilmanvaihto on jäänyt vahingossa väärään asentoon ja ilma ei vaihdu niin kosteus nousee. Kävin heti korjaamassa kun huomasin tätä kirjoittaessa.

Sensorit hakevat vielä lopullisia paikkojansa, mutta vielä kiinnostaisi lisätä pari sensoria, ainakin autoon ja saunaan. Pitää vielä harkita ostanko lisää vai siirränkö olemassaolevia.

Tämäkin projekti vahvisti mielipidettäni siitä, että haluan kirjoittaa jatkossakin kaiken kotona itse kirjoittamani koodin Go-ohjelmointikielellä. Tarkemmat perustelut jäävät toiseen kertaan.

RuuviTag pariston jännite

Jännityksellä seuraan kauanko RuuviTagien patterit kestävät. Ilmoitettu kesto on 2+ vuotta, mutta se riippuu luonnollisesti lämpötilasta. Lämpötila vaikuttaa myös ulkomittarien jännitteeseen olennaisesti.

Seuraavaksi varmaan pitää kehittää miten mittausdata näkyy kotona, esim. jatkuvasti päivittyvällä säätilaruudulla. Ilmeisestikin jotain muistutuksia kannattaisi myös virittää esimerkiksi liian matalalle lämpötilalle (ovi auki?) tai pitkään kohonneelle ilmankosteudelle.