Saunalahden mobiiliyhteyksien NAT

Saunalahdella on ollut muutaman kuukauden ajan ongelmia IP-osoitteiden loppumisen kanssa. Ilmeisesti eivät ole saaneet tarvitsemaansa määrää uusia osoitteita mobiiliyhteyksille Euroopan IP-osoitteita myöntävältä RIPE:ltä, tuskin tahallaan kiusaisivat asiakkaitaan.

Jotkin palvelut, kuten eräät VPN-yhteysratkaisut, ääni- tai videoneuvottelusovellukset tai verkkopelit eivät toimi osoitteenmuunnoksen (NAT) kanssa. Koska Saunalahden osoitteet eivät ole riittäneet, Saunalahti on pakottanut osan käyttäjistä osoitteenmuunnoksen taakse. Kun asiakkaat ovat valittaneet toimimattomista palveluista, Saunalahden ohje on ollut yhdistää uudestaan kunnes arpa antaa sellaisen osoitteen joka ei ole osoitteenmuunnoksen takana. Hirveän kätevää?

Uusin Saunalahden tiedote asiasta oli hyvin synkkä:

Kaikissa Saunalahden mobiili- ja mobiililaajakaistaliittymissä siirrytään ip-osoitteiden riittävyyden turvaamiseksi ns. osoitemuunnoksen käyttöön. Lokakuussa alkanut muutos laajenee 23.1.2012 alkaen koskemaan kaikkia mobiili- ja mobiililaajakaistaliittymiä lukuunottamatta prepaid-liittymiä, ja se on voimassa kaikkina vuorokaudenaikoina.

IP-osoitteiden myöntämiskäytännön muuttaminen ei vaadi toimenpiteitä asiakkaalta eikä vaikuta normaaliin internet-käyttöön.

Lue lisätiedot ja ohjeet erityistilanteisiin: saunalahti.fi/asiakaspalvelu > Ohjeet tuotteittain > Mobiililaajakaista > Mobiililaajakaistan käyttäminen > Osoitteenmuunnos (NAT)

Ehkä en vain tajua mutta tiedote antaa ymmärtää että osoitteenmuutos tulee jatkossa kaikkiin yhteyksiin. Piste. IPv4 on loppu. IPv6:sta ei puhuta.

Ensimmäinen reaktio oli heittää tiedoteurli irkkiin parille kanavalle keskusteltavaksi. MIKSI IHMEESSÄ SAUNALAHTI RIKKOO MINUN INTERNETTINI?!

Sitten luin linkitetyn Osoitteenmuunnos (NAT) -ohjesivun. Siellä on kerrottu, että jos jokin palvelu ei toimi muutoksen jälkeen, on mahdollista käyttää lisämaksutonta vaihtoehtoista APN:ää mobiiliyhteyttä yhdistäessä, jolloin entiseen tapaan saa julkisen IPv4-osoitteen. Aha.

Ohjeet kiireisimmille:

Jos tiedotteessa olisi sanottu että tämä tarjotaan edelleen vaihtoehtona, olisi tilanne ollut aivan toinen. Minkä ihmeen takia tiedotteessa ei voitu mainita, että itse asiassa tässä ollaan PARANTAMASSA palvelua. Sen sijaan että NAT arvotaan käyttäjille, se tulee oletukseksi mutta ne, jotka tekevät yhteydellä muutakin kuin surffailevat webbisivuja, saavat edelleen suorat yhteydet.

Ihmeellistä tiedotusta. Mutta lopulta mitään mullistavaa ei sattunut.

P.S. Laitoin Saunalahdelle kyselyn milloin IPv6:n saa käyttöön. En pidättäisi hengitystä. Edellisellä kerralla kun kysyin useammilta operaattoreilta, yksikään ei kertonut sanallakaan aikataulusta. Joku sanoi että on sisäisesti kokeiltu, toinen sanoi että ei olla harkittukaan.